Radio Študent
glasbena redakcija
Tolpa bumov, recenzija albuma Pure H – Anadonia
Ponedeljek 19.12.2005, 19:00

Če ste se zadnja leta kaj potikali po novogoriških koncih, ste v kakšnih bolj zakotnih ulicah lahko slišali zverinsko rjovenje, ki je sekalo čez odtočne kanale in treslo asfalt. To je sprožilo govorice, da v tem delu Primorske, v globoko skritih katakombah, ždi strašanska beštija. Pravili so celo, da včasih udari na plano in pojé kakšnega otroka. Vendar takim flancam ni za verjeti. Vam, dragi poslušalci, je verjetno jasno, da so misterioznih glasov zmožni le novogoriški podtalniki, ki s svojim kruljenjem iz kleti opozarjajo, da se bliža čas napada. In letos se je to zgodilo. Stari znanci novogoriške underground metal, nojz in punk scene so združili moči in z verig spustili nekaj illbientalne tême, ki se predstavlja pod imenom Anadonia.

Anadonia je novi album skupine Pure H, ki je izšla na slovenski založbi Pharmafabrik. Na albumu je gostovalo več glasbenikov, natančneje trije bobnarji, dva basista, dve vokalistki in en kitarist. Snemanje plošče je potekalo na različnih lokacijah, med drugim tudi v placih za vaje in celo v neki garaži brez elektrike, kjer je za zapis zvoka skrbel zavijajoči, a očitno nesmrtni, 30 let star Iskrin kasetofon. Kot se da razbrati iz zadnjih stavkov, so se Pure H ognili mainstreamovskim produkcijskim prijemom in ohranili pošteno mero kletne kulture. Material za album se je nabiral skozi daljsi čas, na koncu pa se je iz dve urne zvočne doze izbralo komade, ki nekako opisujejo obdobje po zadnji plati. CD se je posnel in zmiksal letos, izbrane pesmi pa se nam izpovejo v eni uri.

Člani Pure H svojo glasbo izdajajo pod različnimi imeni. Njihovo glasbeno zapuščino si lahko ogledate na spletni strani omenjene založbe, kjer boste poleg Pure H našli še njihove projekte Spheres, XARQ, Inertia, KSVLKSV in druge. Leta 1998 so sodelovali na Novem Rocku oziroma Off Rocku, njihovo ime pa se je v preteklosti znašlo na mnogih glasbenih kompilacijih, med drugim tudi na zgoščenki angleške revije Wire, prejeli pa so tudi nagrade Bumerang 2000 Studio City ter Maršev gojzar, in sicer za eksperimentalno glasbo ter novosti. Poleg precej pogostega udejstvovanja na raznih koncertih po Sloveniji in tudi v tujini pa so se širši javnosti predstavili tudi na bolj odmevni Hannoverski razstavi EXPO 2000, kjer so skupaj z Laibach, Rotor in Random logic zastopali Slovenijo.

Album Anadonia je poln temačnih disonanc, težkih dub ritmov, razpuščenih rockerskih izletov in strašljivih sanjavih voklanih upadov. Ti glasovi so bili posneti v studiu, kamor so zaprli dve pevki in ju prepustili božji volji oziroma spontanemu ustvarjanju. Posnetke so kasneje predvajali s samplerjem in vpletli med kitaro, bas, elektroniko in žive, z efekti obdelane bobne. Ob polušanju dobimo asociacije na kopico različnih elektronkarjev in rockerjev, še najbolj pa stvar spominja na DJ Spooky-a, čigar scratche in funky bluzenja nadomeščajo psych rock pohajkovanja ali kakšne masivne ritem sekcije v stilu hip-hoparjev Dälek. Če Pure H poznate še iz zgodnjih časov in so v vaših glavah zapisani kot nekonvencionalni ustvarjalci bobna in basa, potem velja opomniti, da Anadonia z drum&bassom nima več ničesar skupnega.

Pure H delajo glasbo, katera je za slovensko sceno več kot potrebna. Tudi novi album je pomemben del tega mozaika, saj je izredno kvaliteten in unikaten izdelek. Edina slabost albuma je, da v svoji razpuščenosti včasih zgubi orientacijo in potem predolgo brezglavo blodi naokoli in išče pot naprej.

Album o katerem teče beseda v današnji Tolpi bumov trenutno že sicirajo razni zvočni kirurgi, saj bomo kmalu lahko slišali remiksano verzijo dotičnega cd-ja. Avtorji so zaenkrat še skrivnost, prihajajo pa iz Anglije, Afrike, Japonske in Amerike. Zadnji izdelek skupine Pure H pa lahko dobite brezplačno na strani njihove založbe www.pharmafabrik.com. Naj vam služi tudi kot psihična priprava na sledeče koncerte, ki naj bi se zgodili v kratkem. Po petih letih zopet aktivni Novogoričani nam namreč obljubljajo, da bodo prihajajoči šovi še bolj morbidni kot tisti iz 90-ih let.

Sledi 15-minutni komad z albuma Anadonia, sestavljen iz treh delov, imenovanih Anhedonic Patterns, Claustrophobia in Dead Calm.

Tadej Droljc

http://old.radiostudent.si/article.php?sid=7838

Categories: Radio, Reviews